Duyurular

Madde Analizleri Sempozyumu Ardından

Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği olarak, 7-8 Mart 2024 tarihlerinde Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde Kayseri’de "Yasaklı Madde Analizleri Sempozyumu"nu düzenledik. Sempozyumda çağımızın hastalığı olan bağımlılıkla mücadelede laboratuvarların önemi, madde analizleri konusunda yasal düzenlemeler, tanı ve tedavi süreci, klinik laboratuvarlardaki teorik ve pratik uygulamalar multidisipliner yaklaşımla ele alındı.

Tıbbi biyokimya uzmanları yanında, acil tıp, psikiyatri ve adli tıp uzmanlarından oluşan konuşmacı ve savcılık, jandarma ve emniyet mensubu  katılımcılarla gerçekleştirdiğimiz sempozyum büyük ilgi gördü. Sempozyum, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Karakükcü,  Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Dildar Konukoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kemaloğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Sempozyumun ilk oturumu Tıbbi Biyokimya uzmanı Prof. Dr Çiğdem Karakükcü tarafından “Madde ile mücadelede laboratuvar ve kanıta dayalı uygulamalar”, Adli Tıp Uzmanı Dr. Hasan Din ve Cumhuriyet Savcısı Serkan Şahbaz tarafından “Madde kullanımı/satışı, yasal mevzuat ve denetimli serbestlik süreci” ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Erdinç Serin tarafından “Madde Bağımlılığı tanı, tedavi ve takip süreci” konu başlıklarının ele alındığı, hukuki süreçlerin de tartışıldığı multidisipliner bir panel oldu.

  1. oturumda Uzm. Dr. Hatice Karaoğlan tarafından “Madde analizi numune alım prosedürleri ve örnek laboratuvar uygulamaları”, Doç. Dr. Saliha Aksun tarafından “Madde analizinde preanalitik evre: İdrar bütünlük testleri ve numune kabul/ret kriterleri” ve Doç. Dr İsmail Altıntop tarafından “Acil servislerde madde kullanım bozuklukları” hakkında laboratuvar öncesi klinik ve pratik uygulamalar ile ilgili bilgiler verildi.

Sempozyumun ilk günü akşam yemeğinde ise Prof. Dr. Cevat Yazıcı ve ekibi tarafından Kayseri mutfağını yansıtan yemekler eşliğinde harika bir müzik ziyafeti verildi.

Sempozyumun 2. Gününde ilk panelde tarama ve doğrulama analizleri ile ilgili analitik yöntemler Prof. Dr. Tuncay Küme’nin  ve Uzm. Dr Abdullah Elçi’nin sunumları ile ele alındı. Uzm. Dr. Hatice Saraçoğlu sunumu ile analiz raporlarını yorumlamada kişilere/numunelere ait klinik ve demografik verilerin ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Sunumlarında Prof. Dr. Mukaddes Gürler  kan, tükrük, saç gibi diğer biyolojik numunelerde madde analizlerine ait teknik bilgiler verirken, Doç. Dr. Derya Koçer  toksikoloji testleri özelinde kalite kontrol süreçlerinden bahsetti.

Uzm. Dr. Hacer Eroğlu İçli Türkiye genelinde önem taşıyan “İşyeri madde analizi uygulamaları”nı, Prof. Dr. Turan Turhan ise “Tüm yönleri ile etanol analizleri”ni ele aldı. “İlaçların sihirli dünyası” başlıklı ilgi çekici sunumu ile Prof. Dr. Cevat Yazıcı ise ilaçların dünyasına tarihi ve felsefi bir bakış açısı  sağladı.

Sempozyumun kapanış oturumunda   “KBUD Toksikoloji Çalışma Grubu”başkanı Doç. Dr. Hüseyin Kurku   KBUD Toksikoloji Bilimsel Çalışma Grubu'nun faaliyetlerini özetledi  ve sahadaki problemlerle ilgili çözüm önerileri tartışmaya açıldı. T.C. Sağlık Bakanlığı Tetkik ve Teşhis Hizmetleri Daire Başkanı Dr. İbrahim Karakuş ise “Ülkemizdeki yasaklı madde analizi ve laboratuvarlarının güncel durumu” hakkında değerli bilgiler verdi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan işleyiş esaslarındaki standartlarla ilgili bundan sonra sahada ihtiyaç olan değişiklik önerileri vurgulandı.

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.